Aşırı terleme (Hiperhidroz) nedir?

Her 100 kişiden birinde ortaya çıkan ‘Aşırı Terleme’ ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak vücudumuzun herhangi bölgesindeki deri yüzeyine salgılanan ter miktarının artmasıdır. En sık eller, ayak tabanı ve koltuk altında görülebilen bu sorun yılda 4 mevsim ortaya çıkabilir. Terlemenin derecesi kişiden kişiye değişebilir, eli hafif nemli olanların yanı sıra, elinden ter damlayan kişilere de rastlanmaktadır. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan aşırı terleme, iş hayatında da büyük zorluklar ortaya çıkarabilmektedir.

Genellikle aşırı terleme yapısal olarak ortaya çıkmaktadır. Olguların çoğunda  aile öyküsüne rastlanmaktadır. Nadiren altta yatan bir hastalık ( tiroid bezi hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı enfeksiyonlar) aşırı terlemenin nedeni olabilmektedir. Aşırı terleme, çocukluk dönemi ya da ergenlikte başlamakta ve yıllarca devam edebilmektedir.

Nasıl tedavi edilir?

En etkili tedavi cerrahidir. Elleri ve koltuk altı aşırı terleyen kişinin omurgasıyla kaburgaların birleştiği yerde ve kaburga kemiklerinin altında sağlı sollu yer alan küçük sempatik sinirler, terleme sırasında aktive oluyor. Biz kapalı yöntemle koltuk altındaki kıl çizgisinden içeri girerek, sempatik sinirlerden ter bezlerine sinyal gitmemesi için onları bloke ediyoruz. Genel anestezi uyguluyoruz, hasta oturur pozisyonda ve kollari iki yanına açık oluyor, koltuk altından yaklaşık 1,5-2 cm’lik port ve kamerayla içeri giriyoruz. Sempatik sinirleri bloke ediyoruz.  Ameliyat yaklaşık 10 dakika sürüyor, hasta ayın gün evine gidebiliyor. Operasyon sonrası en sık karşılaştığımız sorun ise refleks terleme olmaktadır.