İman tahtası olarak da bilinen sternumun anormal büyüme gösteren kaburgalar ve kıkırdaklarla birlikte omurga kemiklerine doğru çökmesi sonucu oluşan çukurluğa pektus ekskavatum, diğer adıyla kunduracı göğsü denir.
Göğüs duvarının doğuştan gelen yapısal bozuklukları içinde yer alır. Pektus ekskavatum göğüs duvarı şekil bozuklukları içinde en sık karşılaşılan hastalıktır.
Kunduracı göğsü genellikle doğumda veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkar. 13-14 yaşlarında ergenlikle birlikte hızlı büyüme nedeniyle var olan şekil bozukluluğu daha çarpıcı hale gelebilir.
Canlı doğumlarda 1/300 – 400 oranında görülmektedir. Erkeklerde kızlara göre 4 kat daha sık rastlanır. Çöküklüğün nedeni kıkırdak kaburgaların fazla büyümesi olsa da nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Artmış bir ailesel yatkınlık söz konusudur. Olguların % 37’sinde ailede göğüs kafesi şekil bozukluğu öyküsü vardır.
En sık görülen şikayetler nelerdir ?
1-Kardiyopulmoner fonksiyonların bozulması nedeniyle ‘Egzersiz toleransının azalması’ ve buna bağlı olarak spor aktivitelerini yaşıtları kadar devam ettirmekte zorlanabilmeleri.
2-Fiziki görünümün bozuk olmasına bağlı olumsuz psikolojik etkilerdir.
Tedavisi nedir ?
Tedavisi cerrahi olan bu deformiteler çoğunlukla ergenlik dönemde yarattıkları psikolojik ve kozmetik problemler nedeniyle opere edilmesi gerekir. Bu grup çocuklarda özellikle özgüven eksikliği görülebilir ve kendini bu nedenle sosyal hayattan soyutlayabilir.